Кадър бТВПреди година пианистка се отказва от арменското си гражданство, за

...
Кадър бТВПреди година пианистка се отказва от арменското си гражданство, за
Коментари Харесай

Пианистка се отказа от арменското си гражданство, за да стане българка, но сега няма никакво

Кадър бТВ

Преди година пианистка се отхвърля от арменското си гражданство, с цел да получи българско. Оттогава се усеща като пандизчия – живее без поданство поради българското законодателство.

Вече 12 години арменката Рузанна Ташчян живее в България. Преподава в Националното учебно заведение по танцово изкуство. През 2015 година подава документи за българско поданство: „ Всички документи, които бяха желани от мен, бяха предоставени на министъра на правораздаването тъкмо в периоди, които бяха оповестени. Всичко беше наред. Накрая Съветът за поданство почете молбата ми и ми беше изпратено писмо, с което аз оттова нататък трябваше да дава единствено един документ изчезнал – да съм се отказала от досегашното ми поданство. И го направих ”, споделя тя пред БТВ.

След това, обаче стартират проблемите. Последната стъпка е вицепрезидентът да издаде декрет. Близо година обаче това не се случва.

„ Ходила съм да запитвам в президентството какъв в казусът. Те ми споделиха, че би трябвало да напиша писмо, написах това писмо. Трябваше да ми бъде отговорено в границите на един месец, към този момент пети месец тече. Обаждам им се да запитвам какво става и те ми споделиха нещо доста необичайно – няма никакви периоди, чакайте. Аз запитвам, желая да схвана какво е ситуацията. Съгласна съм да ми кажат „ Тук, тук нещо липсва ”, разяснява Рузанна, представена от вести.бг.

В момента тя има само персонална карта за статут на непрекъснато пребиваващ чужденец. Няма обаче паспорт и не може да пътува. А това е най-голямото ѝ желание, тъй като щерка й учи в Япония. Налага се да отхвърля оферти да изнася концерти в чужбина.

Рузанна се тормози и поради скорошните кавги с приемане на българско поданство: „ Гледах телевизия и си мислех: „ Боже какво се случва. За 1 месец да получиш поданство против пари, а тук всички документи изрядни, всичко подадено и нищо не се случва ”.

В онлайн системата към този момент месеци наред написа, че се прави инспекция от вицепрезидента. От администрацията на президентството декларират, че нямат право да дават информация за инспекциите, които правят. Нямало и период, в който се утвърждават или отхвърлят документите за поданство.

Грешка ли е било Рузанна да изиска българско поданство? „ Не, тъй като аз обичам България. Аз съм избрала да пребивавам тук, макар че узнавам, че доста хора излизат от България…. Детето ми е българче, всичко е наред при мен, имам и работа, имам другари, сътрудници, изяви. Имам и награди, само че от 3 януари насам се усещам като пленник ”.

Рузанна продължава да чака, като в това време отхвърля оферти за концерти в чужбина и се надява дъщеря ѝ скоро да си пристигна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР